שכונת נחלת יצחק הינה שכונה במזרח העיר תל אביב. השכונה הוקמה בשנת 1925 מזרחית לנחל איילון (שנקרא גם וואדי מוסררה, כיום נתיבי אילון), השכונה נוסדה ע"י עולים מקובנה ונקראה ע"ש ספרו "נחל יצחק" של הרב יצחק אלחנן ספקטור, שהיה רבה הראשי של קובנה, מנהיג יהדות רוסיה ומגדולי האחרונים. שמו הערבי של האזור בו הוקמה השכונה היה שוּמרה (ע"ש צמח השֻׁמָּר שגדל בר במקום).

שכונת נחלת יצחק הוקמה על גבול המושבה הגרמנית שֹרונה ובסמוך לשכונת בורוכוב, שכונתה הראשונה של העיר גבעתיים. עד שנת 1931 קמו בשכונה 36 בתים בהם התגוררו 134 תושבים. בשנת 1936 היו בה יותר מ-600 נפשות. בתחילת דרכה הייתה זו שכונה שהתאפיינה באופי חקלאי עם משקי עזר ובחלקה האחר של השכונה הוקמו מפעלי תעשיה רבים, המוכרים ביניהם: "מחלבת טרה" הפועלת עד היום, בית החרושת "יצהר" (שעל שטחו נמצאים כיום "מגדלי תל אביב"), מפעל השיניים של שמואל בלום, מפעל "הבורג", מספר טחנות קמח ועוד.

בשל הגשמים העזים שירדו בחודש נובמבר 1938 נהרס הגשר היחיד שבאמצעותו חוברה השכונה לתל אביב והיא נותקה ממנה. כמו כן, נזקים רבים נגרמו למספר מפעלים בשל הצפות והצינור שהוביל מים לשכונה התפוצץ. הגשר נבנה מחדש, אך שנה לאחר מכן, בנובמבר 1979, קרס הגשר שוב בעונת חורף גשומה נוספת ונבנה מחדש שוב בשנת 1980‏.

בימיה הראשונים, הייתה נחלת יצחק שכונה חסרת מעמד מוניציפלי ובשל כך לא יכלה להטיל מסים ועל כן סבלה מהזנחה. ב-1930 התקיימו דיונים על איחוד עם שכונת בורוכוב והעיר רמת גן ואף היו כאלו שבקשו לכלול באיחוד את בני ברק ואת שכונת מונטיפיורי, אולם איחוד זה לא יצא אל הפועל. בתחילת 1946 סופחו 550 דונם מאדמותיה של השכונה לטובת תל אביב ובשלהי תקופת המנדט הבריטי סופחה השכונה כולה ע"י הבריטים לתל אביב. בשנת 1956 קיבל שר הפנים עצומה חתומה על ידי כ-90% מתושבי שכונת נחלת יצחק בעד ניתוק מהעיר תל אביב והצטרפות לעיר גבעתיים. בעקבות זאת הקים שר הפנים ועדת בדיקה אשר המליצה במחצית 1957 להעביר את שכונת נחלת יצחק לתחום שיפוטה של גבעתיים ואכן ב-16 לינואר 1958 נכנס לתוקף צו של שר הפנים המעביר את השכונה לתחום שיפוטה המוניציפלי של גבעתיים, אולם שניים מתושבי השכונה הגישו עתירה לבג"ץ נגד ההעברה והציגו עצומה של רוב תושביה של העיר נגד הסיפוח. בסוף אוקטובר 1958 פסל בג"ץ את החלטתו של השר בנימוק שעמדתם של המתנגדים להעברה לא קיבלה זכות להישמע. דרישה נוספת לספח את שכונת נחלת יצחק לגבעתיים שבה ועלתה על הפרק לאחר פסיקת בג"ץ, אך הדבר לא התבצע והשכונה נשארה בתחום שיפוטה של העיר תל אביב

שכונה מתחדשת

בשנים האחרונות עוברת שכונת נחלת יצחק שינוים רבים וניתן לראות בצדה האחד מבני תעשיה, מוסכים ישנים ובנייני משרדים ותיקים ולצדם פרויקטים חדשים ויוקרתיים של מגדלי מגורים רבי קומות. לשכונה צביון מיוחד הכולל בנייני מגורים בני 3 עד 5 קומות, אשר חלקם גדול עבר חידוש ונוספו בהם מעליות וחניונים. בנוסף, ישנם בשכונה בנייני מגורים חדשים וגבוהים יותר בעלי 7-8 קומות. השכונה עצמה טובלת בירוק ומציעה איכות חיים גבוהה ביחס לשכונות אחרות בתל אביב. קניית דירה בנחלת יצחק מאפשרת לצעירים, למשפחות עם ילדים ולמשפרי דיור ליהנות מאווירה נעימה, ממיקום מרכזי הקרוב לאיילון.

פרויקטים חדשים

אם בעבר שמרה השכונה על צביונה החקלאי והוקמו בתוכה גם מפעלי תעשייה רבים, הרי שכיום משתנה שכונת נחלת יצחק במהירות רבה והופכת ליעד נדל"ן מבוקש ביותר. בד בבד מפונים מהאזור מפעלי התעשייה הישנים, כמו המחלבה של טרה, ובמקומם הולכים ונבנים מגדלי מגורים יוקרתיים וגבוהים הכוללים גם שטחי מסחרי, בתי קפה ומסעדות. ראוי לציין כי עליית מחירי הדירות בשכונה המשמעותית בשנים האחרונות שנגרמה בשל הביקוש הרב לדירות חדשות ולדירות יד שנייה בנחלת יצחק, הן במגדלי המגורים החדשים והן בלב השכונה הוותיקה הממשיכה לצמוח ולהתפתח ומשנה אופייה בהדרגה.